AdWords – Det ledende annonsesystemet

I dette innlegget vil jeg ta opp hva AdWords er og hvordan det fungerer. Jeg ønsker også å finne ut hvem som er de store brukerne av AdWords i Norge i dag. I tillegg kommer jeg til å se på mulige konsekvenser av Google-produktet for annonsører, medieindustrien og reklamebyråer.

Valget av oppgave var enkelt da AdWords er et av Googles største produkter og inntektskilde, noe som gjør det interessant i seg selv. Men også fordi AdWords er en stor del av den digitale hverdagen, både for de som jobber med digital markedsføring og alle andre som bruke Google. Vi ser at mennesker ikke bruker Internett bare til underholdning og informasjon lengre, men også til å finne hjelp til alle mulig aspekter av deres liv. Annonser på sider som Google vil dermed gjøre en bedrift mer synlig. 

Kilde: http://www.cursodeadwords.org/wp-content/uploads/2015/02/wordle_2.bmp

Hvordan fungerer AdWords?

AdWords er et annonsesystem skapt av Google i 2000. Her kan små og store bedrifter tilpasse annonsen sin mot spesifikke målgrupper ved hjelp av søkeord, personlighet og geografisk område. De kan velge om de vil nå ut til folk som søker på Internett, mobil, surfebrett, eller alle tre. Og for de aller fleste bedrifter er dette en investering. Ved hjelp av Google AdWords vil mange bedrifter få nye besøkende, en bredere kundebase, gjentatte besøk og forhåpentligvis økt omsetning. 

En AdWords-annonse kan inneholde en overskrift på maks 30 tegn, to tekstlinjer med 35 tegn i hver linje og en URL som inneholder maks 40 tegn.

Som nevnt bruker du ulike søkeord, etter å ha gjort en søkeordsananlyse, for at personer enkelt skal finne din annonse og det de faktisk søker etter. Du tilpasser dine søkeord etter ditt produkt eller tjeneste. Om du som lokal bedrift ønsker å være mer synlig på Google kan du ved hjelp av AdWords komme opp over søkeresultatet når folk i ditt land, område, by eller tettsted søker på ord som har med ditt produkt eller tjeneste å gjøre. Du kan til og med bestemme når på dagen annonsen din skal være mest synlig.

Ved hjelp av AdWords vil folk raskt kunne hente inn den informasjonen de søker, og oftest vil annonsene være positiv informasjon for kundene, og en mulighet for salg for annonsørene.

Din annonse vil være synlig over søkeresultatet, og i høyre marg om ønskelig som vist på bildet under. De vil være merket med ordet “annonse” eller “ad” på engelsk.

Kilde: https://neilpatel.com/wp-content/uploads/2016/03/image01-32.png

Ved bruk av annonsesystemet kan din annonse også vises på andre sider enn Google, sider som er relatert til ditt produkt eller din tjeneste. Om du for eksempel er frisør, kan annonsen din vises på sider som selger hårstylingprodukter eller på nettstedet til et skjønnhetsmagasin. Dette skaper mer synlighet og større sjanse for nye besøkende til ditt nettsted.

Basert på hvor mye annonsørene byr per klikk, hvor god annonsen er grafisk og hvor god nettstedet er, vil det lages en liste med søkeresultat. Det vil si at jo bedre kvalitet, jo lengre opp på listen med søkeresultater havner du.

Det finnes fire ulike typer annonser som bedriftene kan velge mellom:

 1. Søke-annonser – tekstbaserte annonser  som vises over søkeresultatet.
 2. Banner-annonser – mer grafisk annonser og du kan finne fire ulike typer.
 3. Video-annonser er basert på YouTube 
 4. App-annonser er tilpasset iOS- og Android-brukere som søker på Google.

Det er gratis å registrere seg hos AdWords. Her er det PPC – eller Pay-Per-Clicks – som gjelder. Det vil si at du betaler bare når noen klikker på din annonse, ringer deg ved å trykke på telefonnummeret i annonsen din eller besøker nettstedet ditt. Med andre ord betaler du når annonsen din gir resultater. Bedriftene kan selv bestemme og justere beløpet de er villig til å betale per klikk. De kan også bestemme pris per dag. Når maksimumprisen er nådd, vil annonsen forsvinne resten av dagen, men være synlig igjen neste dag. Bedriftene har altså full kontroll på alle utgiftene som angår Google AdWords.

I AdWords-oversikt får du opp statistikk på ditt nettsted og kostnadene, som vist på bildet under. Her kan du se at den blå linjen er antall klikk, og den røde linjen er kostnaden for bedriften. Ved hjelp av statistikken kan du enkelt justere annonsen for å få ønskelig resultat.

Kilde: https://megalytic.com/blog/previewing-the-new-google-adwords-interface

Det finnes mange fordeler med å bruke AdWords. Jeg har allerede nevnt noen: synlighet og kontroll. Andre fordeler kan være tilgjengelighet og relevans. Din annonse vil være tilgjengelig for din målgruppe pluss eventuelle nye kunder som søker på ditt produkt eller tjeneste. Ved å bruke Google AdWords kan du være mer målrettet i din markedsføring. Du kan enklere se om kampanjen er suksessfull eller ikke, og som sagt justerer den deretter. AdWords kan være nøkkelen til å ekspandere din kundebase, og markedsføre din bedrift på Internett.

Men selv om en kunde klikker seg inn på ditt nettsted på grunn av annonseringen på Google, er det ikke sikkert at det leder til kjøp. Her har AdWords bygd opp en remarketing-kampanje i sitt system. En slik kampanje er laget for å få kundene tilbake til din side. Jeg går inn og søker på reiser til Alpene på Google, og besøker STS Alpereiser sin hjemmeside, men bestemmer meg for å vente med å kjøpe skireisen min. Neste dag er jeg inne på en avis og leser nyhetene. Mens jeg scroller ned, kommer det opp en annonse fra STS Alpereiser om skireiser. Dette er remarketing, og det er en fantastisk måte å påvirke kundene på.

Google AdWords er det ledende annonsesystemet i verden i dag, men har konkurrenter som Bing og Facebook som sakte, men sikkert jobber seg oppover på listen. Annonsering er en stor del av markedsføringen for en bedrift, og synlighet blir mer viktig for å beholde kundene og for å få inn nye kunder. Dermed tror jeg at konkurransen kommer til å bli stor, og andre selskaper enn Google, Bing og Facebook kommer med på listen over annonseringssystem.

Som en liten oppsummering kan du se på filmen under for et kort innblikk i hva Google AdWords er.

AdWords i Norge

AdWords er stort i hele verden, og har fordeler for både små og store bedrifter. I Norge kan vi finne mange brukere av AdWords. Ved å utføre søk på diverse produkter og tjenester, kommer det frem at mange bedrifter i Norge bruker AdWords. Det jeg la merke til, var derimot at de fleste som bruker Google-produktet er nettbutikker. 

Jeg kan forstå hvorfor så mange bruker AdWords. Det er en allsidig annonseplass. Google har mange brukere daglig, og alle har et behov som skal fylles. Ved hjelp av annonsering og spesifikke søkeord kan man skaffe nye kunder. For norske bedrifter, spesielt litt mindre bedrifter, kan verktøyet hjelpe dem til større synlighet i sin by eller område. 

I 2015 gjorde Topdog en undersøkelse for å se hvem som bruker mest penger på Google AdWords i Norge. Undersøkelsen ble utført ved at 106 millioner nøkkelord blir fulgt, og de sjekker hvor stor synlighet annonsene har når de overvåkes. Listen bør tas med en klype salt, da analysene kan variere og endre seg raskt.

Listen over de 10 største AdWords-annonsørene i Norge i 2015:

 1. Booking.com
 2. Banknorwegian.no
 3. Finn.no
 4. Trivago.no
 5. Hotels.com
 6. Telenor.no
 7. Gjensidige.no
 8. Santanderonline.no
 9. Netcom.no
 10. Microsoft.com

Publisert 10.08.2015

Som dere ser, finnes det flere ulike bransjer som bruker Google AdWords i Norge, og det blir mer og mer populært.

 

Mulige konsekvensene av AdWords

AdWords gjør det enklere for annonsørene. Det er enklere å kontrollere utgiftene med at de selv kan bestemme budsjettet, og hvor mye penger de skal bruker per dag. I tillegg får de statistikk over egne annonser som viser hvor mange klikk de har per dag, uke, måned eller år, og hvor mye det koster. Dette er vist i et av bildene lengre opp i innlegget. Ved hjelp av statistikken og AdWords generelt kan de enklere justere og endre sine annonser om det ikke har ønskelig effekt.

Annonsesystemet kommer stadig med nye oppdateringer og utvides hele tiden. Senest i fjor kom muligheten for å koble annonsene opp mot e-mail og kundelister hos bedriftene.

Om vi ser på negative konsekvenser av AdWords for annonsørene, vil vi se at det kan bli vanskeligere å holde alt oppdatert. Digital markedsføring skal være oppdatert døgnet rundt. Kundene som ikke har mulighet til å komme til butikken, vil nok da sjekke nettstedet for produktet eller tjenesten, og det kan de gjøre 24/7. Det blir også flere og flere kanaler man kan markedsføre seg på. Og her må annonsørene henge med for å kunne nå ut til sin målgruppe, og for å få nye kunder til sitt nettsted. I følge Christian Rudolf, i artikkelen om Norges største AdWords-annonsører, vil annonsene bli dyrere for hvert år som går. Han mener at annonsørene må være forberedt på at prisen kan stige med opp til 10% hvert år.

Kilde: https://1t314q1q8xdj2dn9ng3i1it6-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2014/12/google-adwords-agency.png

Vi ser at flere og flere reklamebyråer spesialiserer seg på annonsesystemet, og bruker det aktivt for å skaffe nye kunder. Reklamebyråene har fått en mindre eller annen rolle i markedsførings-miljøet i dag, og må endre forretningsmodellene sine for å kunne skaffe nye kunder. Digitale tjenester blir mer populært, og flere bedrifter vil henge med i den digitale utviklingen. Jeg tror at mange bedrifter begynner selv med Adwords. Det er gratis og enkelt å begynne med, men ut fra mitt synspunkt etter å ha satt meg inn i annonsesystemet, merket jeg at det er ganske vanskelig og komplekst å gjøre selv. Dette burde reklamebyråene utnytte ved å spesialisere seg på AdWords, for å videre kunne hjelpe annonsørene med sine annonser.

I dag kan man inngå avtaler med Google Partners for å sertifisere seg i Google AdWords. Reklamebyrå kan ta rollen som mellommann mellom en utvikler og leverandør som Google, og annonsørene selv, som ønsker hjelp og råd til sine annonser. Vi kan i dag finne AdWords-eksperter i Norge, som for eksempel Jakob Englund, som har 7 års erfaring innen bransjen. Han kan hjelpe deg med søk, YouTube, Remarketing o.l.

Jeg tror at reklamebyråene absolutt har en framtid, og kommer stadig til å få nye jobber. De må bare følge med i tiden og endre seg etter utviklingen. Ved å spesialisere seg i diverse digitale tjenester, innholdsmarkedsføring, sosiale medier og andre, nye mediekanaler kan de skape nytt arbeid og endre reklamebyråenes fagfelt til noe som alle kan ha behov for.

Det blir vanskeligere for medieindustrien å fange kundenes oppmerksomhet. Konkurransen er tøff når x antall bedrifter konkurrerer om de samme kundene. I medieindustrien er annonsering en viktig inntektskilde. Som vi kan tenke oss til, med den digitale utviklingen som skjer i dag, har trykte reklameinntekter stupt de siste årene. Om vi ser på statistikk utarbeidet av Mediebyråforeningen, kan vi se at i løpet av de siste 5 årene har inntekten minsket med hele 1,4 millioner kroner. Aviser må i dag tenke i nye baner angående reklame. VG holder i dag strengt på sine annonseplasser, og du kan ikke finne en eneste AdWords annonse på deres side. For å holde opp inntektene, har mange aviser begynt med at deler av avisen ikke er tilgjengelig med mindre du betaler et abonnement, som for eksempel VG+ eller min egen lokale nettavis Vol+.

Ettersom at konkurransen er stor blant ulike bedrifter, ser vi at mediekonvergens blir mer vanlig. Det vil si at de ulike mediene nærmer seg hverandre og smelter mer sammen. VG, som tidligere bare var en daglig avis i papirutgave, har i dag TV-innslag og serier på VGTV. Flere av TV-kanalene har gjort det motsatte. De har gått fra å “bare” være en TV-kanal til å ha nettaviser på sitt nettsted, egne Facebook-sider og Instagram-kontoer. Konkurransen er stor, men jeg tror dette er bare begynnelsen.

Kilde: http://www.koogco.no/wp-content/uploads/2016/06/adwords.jpg

Vi ser i dag at det er en enorm digital utvikling. “Å google” har blitt et verb som de fleste har i sitt vokabular. Vi blir påvirket av reklame og annen type markedsføring uansett hvilket mediekanal vi bruker. AdWords er helt klart et verktøy som gjør det enklere med annonsering på Internett. Så om du har en bedrift som du ønsker å markedsføre bedre, kanskje AdWords er veien å gå?

 

Referanser:

Adwords (2011) What is AdWords? URL: https://www.youtube.com/watch?v=05we2g3Edgs

Ehandel.com (2015) Norges største AdWords-annonsører. URL: https://no.ehandel.com/artikler/norges-storste-adwords-annonsorer/380792

Google Ad Nordics (2014) Norwegian Hangout On Air: Remarketing. URL: https://www.youtube.com/watch?v=z78a7y7m2io

Google (u.å) Google Adwords. URL: https://adwords.google.com/intl/no_no/home/

Malde, Trine (2017) Hvordan fungerer Google Adwords? Synlighetsbloggen. URL: https://blogg.synlighet.no/fungerer-google-adwords/

Medienorge (2017) Reklameomsetning via mediebyråer. URL: http://medienorge.uib.no/statistikk/medium/avis/170

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *